Anmeldelser

Anmeldelse fra Litteratursiden af Anne-Grethe Demant:

”Mærket – af psykopatens spind…” er en skræmmende fortælling fra virkelighedens verden om hvordan et helt almindeligt menneske nedbrydes psykisk efter at have indladt sig på et forhold med en mand, der viser sig at være psykopat.
Den midaldrende Pia er for nyligt blevet skilt fra sin mand, som hun har to mindreårige børn med. Skilsmisser er aldrig sjove, men hun har fast arbejde og hun har fundet et hus, hvor hun og børnene kan starte på en frisk.
Selvom Pia ikke spekulerer i et nyt parforhold forelsker hun sig i den jævnaldrende Jens, der bor i nærheden. Han er også fraskilt og har to store børn fra et tidligere forhold. Jens virker sød og rar, han sender blomster og søde beskeder, han er opmærksom – og Pia falder pladask for ham. Kærlighed gør som bekendt blind, så hun spekulerer ikke synderligt over, at Jens lader til at have meget travlt med, at de skal forloves og flytte sammen i det hus, som Pia ejer. Hun spekulerer heller ikke over, at Jens tilsviner sin eks-kone og har tendens til at beskylde andre mennesker for at snyde ham.
Få måneder inde i parforholdet er Jens flyttet ind hos Pia og hendes børn – og så ændres hverdagen. Han bliver verbalt modbydelig og beskylder Pia for alverdens dårligdomme. Han kører på hende psykisk, han drikker for meget, hun kan ikke gøre noget som helst rigtigt, han kontrollerer hende så hun ender med at tvivle på sin egen dømmekraft. Forholdet er endt med at blive et psykisk og fysisk fængsel, hvor hun mister selvtilliden og også bliver fysisk mishandlet af dette misfoster af en mand.
Hun beder Jens om at flytte. Han griner hende op i hendes åbne ansigt og nægter pure. Pia går til kommunen, der siger hun ikke kan få en akut-bolig, for hun ejer jo et hus – og hun kan jo bare sparke stodderen ud. Politiet kan ikke hjælpe, de siger de ikke kan gøre noget når Jens er registreret på bopælen og at de ikke kan anholde Jens for vold når der ikke er vidner eller når politiet ikke har taget ham på fersk gerning.
Efter et par måneder i et psykisk helvede tager Jens en morgen på arbejde. Pia pakker de mest nødvendige ting, henter børnene og flytter ind hos en veninde – og så starter endnu en krig om at få Jens sparket ud af huset – og det er ikke nemt når man har med en psykopat at gøre, der manipulerer med alt og alle. Han truer hende på livet, han truer hendes børn, han brænder hendes indbo ude i haven, går i det hele taget til yderligheder for at hævne sig på Pia fordi hun er skredet.
”Mærket – af psykopatens spind…” er en autentisk fortælling om et forhold til en psykopat og om hvordan det påvirker et normalt menneskes psyke og selvtillid at blive behandlet dårligt.
Der er tale om virkelig skræmmende og hård læsning og jeg synes faktisk at det er lykkedes for forfatteren at give et overbevisende indblik i hvordan det er at leve sammen med en psykopat. Det må have været aldeles rædselsfuldt og det er virkelig modigt af forfatteren at fortælle sin historie så åbent og nøgternt som hun gør. Måske kan bogen være en hjælp for andre, der har prøvet at være i en nedbrydende relation – der er ingen, der har fortjent at blive behandlet på den måde.
”Mærket – af psykopatens spind…” er en god, men uhyggelig bog. Bogen fremstår overbevisende, måske på grund af de nøgterne og præcise beskrivelser af samlivet med en psykopat. Bogen er blottet for selvmedlidenhed, det er et gennemarbejdet og modigt værk, som gør læseren klogere.
Jeg sender en varm anbefaling af bogen ud i æteren og håber at de mennesker, der befinder sig i en nedbrydende relation må få styrke og hjælp til at komme ud på den anden side som et helt menneske.

http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/maerket-af-psykopatens-spind-af-susanne-lykke

Christina fra http://www.krummeskrummelurer.dk har lavet følgende anmeldelse:

Mærket – Af psykopatens spind // Boganmeldelse // Susanne Lykke

 

Anmeldelse : Niels Weber

MÆRKET

Forfatter Susanne Lykke har skrevet en roman omhandlende hendes egen oplevelse med en kæreste med et alkoholmisbrug samt en del psykopatiske karaktertræk.

Undertegnede fik fra start i romanen et indgående indblik i hovedpersonens liv.
Dette er en gribende fortælling om en kvindes savn og higen efter kærligheden efter en skilsmisse.
Jeg blev som læser hurtigt grebet af forfatterens fortælling om hvordan hun gradvis efter at have mødt den nye mand i hendes liv, hvirvles ind i et spind af manipulation, fornedrelse og hvor hun må kæmpe for at holde fast i og kæmpe for at bevare sin egen personlige integritet.
Den nye kæreste trænger efter en romantisk opstart ligeså stille ind på alt det som betyder noget for hende (hendes børn, hund, venner, familie, job, økonomi m.v.) og truer med at ødelægge det hele.
Forholdet ender med at hun bliver udsat for fysisk og psykisk vold som hurtigt eskalerer, dette er beskrevet så læseren bliver dybt berørt over det veritable mareridt hun gennemlever.
Hele rutscheturen for hovedpersonen beskrives i et ligefremt sprog og med sans for detaljer i fortællingen som griber læseren.
Begrebet Psykopat bliver brugt flere gange i fortællingen og brugt om den nye kæreste. Der er ingen tvivl om i forfatterens fortælling, at den nye kæreste har mange psykopatiske karaktertræk som beskrives ved situationer i relationen mellem hende og kæresten. Han mener ikke der er noget galt med ham, er god til at manipulere og få sympatien over på hans side, kontrollen over partneren, raseriudbruddene, den fysiske og psykiske terror m.v.
Uhyggen sniger sig ind på læseren i mange af de situationer, hvor kæresten med alle midler forsøger at knække og ødelægge hovedpersonen og de ting i hendes liv der betyder noget for hende.
Anmelder følte sig revet med i denne spændende fortælling, som desværre dækker over det som en del mennesker kommer til at opleve i deres relation til et andet menneske, det være sig i.f.t. partneren, kollegaen, chefen og andre personer.
Læseren/anmelderen vil ikke afsløre den endelige udvikling og afslutning på bogen. Den må blive liggende hos den der læser bogen!

Jeg vil anbefale bogen af 3 grunde :
1.
Bogen har en fantastisk opbygning, med meget medrivende person-og situationsbeskrivelser.
2.
Bogen er skrevet i et tydeligt og let forståeligt sprog og med et godt ordvalg.
3.
Og ikke mindst et opråb og en lære til alle om, at se nye mennesker an i de nye muligheder for relationer man gennem livet bliver præsenteret for. Bogen beskriver tydeligt en masse advarselstegn og signaler som den enkelte læser bør tage til efterretning og ved lære af!

Niels Weber
Pædagog med 30 års erfaring, herunder arbejdet i en del år med børn og unge med tidlig frustration(Tilknytningsforstyrrelser).

Anmeldelse/Christa Lindblad Larsen

Mærket – af psykopatens spind, er virkelig en gribende bog. Den går helt ind under huden på en og stadfæster et mærke for altid… Den er velskrevet, intens, barsk og hudløst ærlig. En bog som mange kan have glæde af at læse, især hvis man har været fanget i en psykopats spind…men også en bog man kan have gavn af, hvis man skulle være så uheldig at møde en psykopat…eller i al almindelighed læse og få en forståelse for, hvordan nogen kan blive fanget sådan i en psykopats spind.. En meget velskrevet bog med en forfærdelig historie som jeg tror mange ufrivilligt havner i. Jeg glædede mig over slutningen af bogen, hvor var det dejligt veninden var der hele vejen igennem fra start til slut..
Men tænker også over hvor ene kvinden i bogen egentlig var i den forfærdelige situation. Tænker også over hvor meget man egentlig kan klare i sådan en presset situation, hvor meget styrke man kan have når det gælder om ren og skær overlevelse. Fantastisk bog…velskrevet og fængende..

Camilla Laugesen, Bogfidusen.dk:

Pia er en midaldrende kvinde med 2 mindre børn. Hun har fået konstateret Multibel Sklerose, dog uden at kroppen er så påvirket af sygdommen endnu. Hun er for nylig blevet skilt fra børnenes far og kæmper for at finde den fornødne ro, til at få en god tilværelse bygget op omkring sig selv og børnene.

Hun har halvpart i en hest og en lille sød hund som hun nyder at pusle om. Ved siden af arbejder hun som terapeut i sin egen klinik.

Lidt tilfældigt møder hun den meget charmerende Jens, han er efter sit eget udsagn, blevet svigtet af en utro kone, dette har resulteret i en skilsmisse. Han har en halvvoksen søn, der stadig bor hjemme.

Jens gør voldsomt kur til Pia og han overøser hende med blomster, komplimenter og er yderst hjælpsom helt på eget initiativ.

Skæbnen vil, at Pia skal fraflytte det hus, hun og eks-manden har boet i. Hun har ovenikøbet fundet et egnet hus lidt derfra, der passer perfekt til hendes lille familie.

Jens foreslår som en helt naturlig ting, at han da kan flytte med sammen med sønnen, nu de alligevel er så meget sammen. Pia synes det er lidt tidlig at hoppe 100% ind i et forhold og nøler lidt.

Alligevel ender de alle i huset og Jens gældsætter sig meget impulsivt, for 100.000 som han vil bruge til ombygning i huset. Man må sige Jens går All-in. Han bygger og regere i huset med nye paneler og fancy stikkontakter o.lign. Alt sammen ting Pia ikke synes er nødvendig, men som han bare gør, fordi han har lyst.

Problemerne begynder for alvor rigtig at vælte ind, da hverdagen vender tilbage. Jens begynder at drikke, bliver voldelig og verbalt aggressiv, slet ikke den mand Pia flyttede sammen med – nu finder hun sig selv på daglig basis, siddende i sin bil sammen med sin hund, for bange for at gå hjem til “djævlen i huset”

Hvad skal hun dog stille op? hvordan er hun havnet her ? og hvordan finder hun ud igen?

 

Bogen er en skæbnefortælling om den forelskede kvinde der havner med den forkerte mand. Psykopatien er en svær størrelse, at bo sammen med og det bliver flot beskrevet i romanen. Man føler med Pia og hendes kamp mod det “monster” hun bor sammen med.

Ved siden af har hun børn, dyr og forpligtelser fra jobbet der presser på i den anden side. En lille reminder til os alle om at se sig godt for, inden man vælger den man vil leve sammen med.

Er du til ” virkelighedens verden” og den type bøger er “Mærket” bestemt en bog for dig. Den er skrevet meget levende og har et flot flow. Kvindens fortvivlelse kravler helt ind under huden på læseren.

Anne Bille:

”Mærket – af psykopatens spind… ” af Susanne Lykke.
Forfatteren er debutant, det kan man bestemt ikke mærke, sproget er meget velformuleret. Bogen er kun på 130 sider, men jeg har været lige så længe om, at læse den, som hvis den havde været på 600 sider. Det er ikke en bog man japper afsted, der er meget at tænke over. Pia er nyskilt og har to mindre børn. Huset familien har boet i skal sælges, og Pia finder en mindre rækkehus i nabolaget – her møder hun en charmerende mand, som overdænger hende med blomster og opmærksomhed, er galant og beleven, betaler når de er på restaurant og hendes børn er vilde med ham, han er sjov og fuld af løjer.  Efter nogle måneder hvor verden er helt lyserød for Pia, foreslår han de flytter sammen i det nye rækkehus, de har det jo så godt sammen. Han har en voksen søn boende hjemme, som Pia har det fint med. Pia mærker godt nok, at det går lidt stærkt, men han har jo ret. Hendes møbler skal ikke med, hans er designermøbler, Nu er der lagt op til Pias mareridt kan begynde, og det gør det – Selvom forfatteren skriver det er en roman, er jeg ikke i tvivl om, at det er noget forfatterne har haft meget tæt inde på livet, hun beskriver de følelser der hele tiden går gennem hende under hendes mareridt, og ikke mindst hvordan hun beskytter sine børn, helt fantastik, så man næsten føler man selv er med.”